Perihal Peribadi

Dalam keadaan hujan sepanjang 3 hari ini, sejuk membuatkan aku rasa sangatsangat malas dan lembab. Tapi tidak membuat otak aku untuk berhenti berfikir kerana 'brain freeze' (macam kau minum Slurpee).

Duduk menghadap laptop di hadapan TV bersama Emak. Syok sekali. Entah macam mana terbuka cerita pasal pakwepakwe ni. Huhu. Macam malumalu nak cerita. Garagara Emak aku memberi lampu hijau untuk membawa pakwe aku ke rumah. Tapi dengan yakin nya aku mengatakan pada Emak aku yang aku hanya ramai kawan. Tiada yang special.

Memberi contoh daripada kawan aku yang bakal bernikah Jumaat ini 4hb Februari 2011, aku menyatakan pada Emak aku. Yang aku dah malas nak hidup dalam dunia coupeling. Nak jumpa somebody dan terus kahwin macam kawan aku (menjadi contoh sepanjang cerita).

Dan Emak aku dengan supportingnya menyatakan.
 "Hei macam mana tuh? Tak kan lah tak ada nak couplecouple? Macam Mimi (akak aku) dulu pun ada couplecouple. Erm tapi boleh kot macam tu. Cuma susah je nak dapat. Tapi kau janganlah perangai macam budakbudak sangat. Nanti susah nak dapat. Oh ala tak kesah macam budakbudak pun kalau dah jodoh tak kemana."

OK.
Emak aku bercakap panjang lebar. Tapi aku hanya tumpu pada dunia jalur lebar aku.
Macam mana boleh termasuk dalam ingatan aku pun aku tak tahu.
Cuma terasa yang Emak aku melayan aku macam kawan dia.
Mungkin sebab dia asyik berkawan berdua dengan Ayah di rumah.
Dulu macam tak pernah kot. Huhu.

Tapi sepanjang dalam ingatan aku.
Hari ini baru aku rasa macam mana perbualan tentang hidup peribadi aku dibualkan.
Walau sekejap. Tapi aku rasa sungguh menarik. Ajaib. Pelik
Rasa kau dah dewasa.

Gambar Emak Ayah pergi naik unta pakai telekung & kopiah

0 comments:

Jigsaw Youth 2010